Keisk cigaretę į obuolį

Gegužės 27-31 d. Joniškio žemės ūkio mokykloje vyko Dienos be tabako minėjimas „Obuolys vietoj cigaretės“. Mokytoja Irena Gerikaitė su mokiniais parengė informacinius stendus apie rūkymo žalą. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Ramunė Vičienė ir socialinė pedagogė Vaida Gendvilaitė-Petrošienė grupių valandėlių ir biologijos pamokų metu vedė protų mūšį „Nerūkyk“. O pertraukų metu mokiniai galėjo vaišintis obuoliais, kuriuos Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas siūlo vartoti vietoje cigarečių, ir taip jie prisijungė prie akcijos „Keisk cigaretę į obuolį“.

Šią dieną visi buvo kviesti susimąstyti, kokia nauda iš rūkymo? Gal jau laikas mesti šį blogą įprotį? Kalbinant rūkančius žmonės retai sutiksime tokį, kuris tikrai nenorėtų mesti rūkyti, tačiau būna ypatingai sunku, kai jau išsivysčiusi fizinė priklausomybė. Ir jei paklaustum rūkaliaus ką jis patartų, atsakytų, kad geriau rūkyti nepradėti. Tad bent vieną dieną metuose užduokime sau klausimą: ką pralaimi rūkantys?

Šią savaitę mokykloje taip pat lankėsi garsus psichologas Evaldas Karmaza, kuris su mokiniais kalbėjosi apie patyčias, santykius, pyktį ir tinkamą reagavimą į jį. O mokytojus mokė kaip valdyti stresą, kokiais būdais galima išmokti atsipalaiduoti.

Informacija ir nuotraukos V. Gendvilaitės-Petrošienės